Blog

Kako se svira gitara – Vodič za početnike

gitara

Da li ste ikada sanjali da zasvirate gitaru, ali niste znali odakle da počnete? Sviranje gitare je umetnost koja zahteva strpljenje, praksu i predanost. Ako ste početnik i pitate se kako se svira gitara, ovaj vodič je tu da vam pomogne da savladate prve korake i započnete svoje muzičko putovanje. Sa pravim vodičem, sviranje gitare može postati više od hobija – može biti putovanje koje obogaćuje vaš život. Zato ne čekajte više, naucite svirati gitaru i otkrijte svet muzike koji vas čeka.

Osnove gitare

gitara

Gitara je jedan od najpopularnijih i najuniverzalnijih instrumenata u svetu muzike. Postoje različite vrste gitara, ali za početak je akustična gitara često najbolji izbor. Ona ne zahteva dodatnu opremu kao što su pojačala i pedale, što je čini idealnom za učenje osnovnih tehnika sviranja.

Kako bi ste počeli, važno je upoznati se sa osnovnim delovima gitare. Gitara se sastoji od tela, vrata i glave. Telo sadrži zvučnu rupu koja pojačava zvuk, dok vrat sadrži pragove i žice na kojima se formiraju note. Glava gitare drži mašinice za štimovanje koje omogućavaju precizno naštimovanje svake žice.

Ako ste odabrali akustičnu gitaru, verovatno ste primetili da dolazi sa čeličnim ili najlonskim žicama. Čelične žice daju svetliji i jači zvuk, dok najlonske pružaju topliji ton i nežnije su za prste, što može biti korisno za početnike. Učenje kako nauciti svirati akusticnu gitaru započinje od ovih osnova.

U sledećoj sekciji ćemo se posvetiti prvim koracima koje trebate preduzeti kako bi ste počeli svirati, uključujući kako pravilno držati gitaru i osnovne tehnike prstiju.

Prvi koraci u učenju kako se svira gitara

Kada prvi put uzmete gitaru u ruke, možda ćete se osećati malo nesigurno. Međutim, sa nekoliko jednostavnih smernica, uskoro ćete postati prijatelji sa vašim novim instrumentom. Najpre, važno je naučiti kako pravilno držati gitaru. Sedite uspravno na stolicu sa ravnom površinom i postavite gitaru na svoje desno ili levo koleno, zavisno od toga da li ste desnoruki ili levoruki. Držite leđa prava i gitaru čvrsto uz telo kako biste osigurali stabilnost i kontrolu.

Naučite kako da naštimujete vašu gitaru koristeći elektronski štimer ili aplikaciju na vašem telefonu. Čiste i pravilno naštimovane žice su ključne za jasan zvuk. Svaka žica ima svoju notu: E, A, D, G, B, E, počevši od najdeblje (najniže) do najtanje (najviše). 

Osnovne tehnike sviranja gitare

Pre nego što počnete sa sviranjem nota i akorda, važno je naučiti osnovne tehnike sviranja. Postoje dve glavne tehnike: prstima (fingerstyle) i sa trzalicom (plectrum). Prstena tehnika zahteva sviranje žica direktno prstima, što omogućava više kontrole i omogućava sviranje nekoliko nota istovremeno. Trzalica, sa druge strane, pruža jači i glasniji zvuk i idealna je za ritmičku pratnju.

Naučiti kako čitati tablature i note je sledeći korak. Tablature prikazuju gde treba postaviti prste na vratu gitare, dok notni zapis pokazuje ritmičku i melodijsku strukturu pesme. Ne brinite, nije potrebno biti ekspert u čitanju muzike kako biste počeli svirati. Postoje brojne pesme koje koriste samo osnovne akorde koje možete naučiti i svirati.

Sada kada ste upoznati sa osnovama držanja gitare i sviranja, vreme je da se upustimo u svet akorda i skala, što je suština sviranja gitare. Pratite nas i otkrijte kako da započnete sa pravim akordima i skalama za početnike.

Akordi i skale

Ovladavanje akordima je esencijalni deo učenja gitare. Akordi su grupa od tri ili više nota koje se sviraju zajedno i stvaraju harmoniju. Početnici bi trebali početi sa osnovnim otvorenim akordima, koji su osnova za mnoge pesme. To su akordi C, D, E, G, A, i Am, Dm, i Em, koji se sviraju koristeći žice koje nisu pritisnute do praga gitare, odnosno „otvorene“.

Skale su još jedan važan aspekt sviranja gitare, jer pomažu u razvijanju prstiju i osjećaja za muziku. Skala je niz nota u određenom redosledu koji čini osnovu za improvizaciju i solo deonice. Pentatonska skala je dobar početak za učenje jer je jednostavna i često se koristi u popularnoj muzici.

Vežbe za početnike

Vežbanje je ključno za napredovanje u sviranju gitare. Postoji mnogo vežbi koje možete raditi svakodnevno da poboljšate svoje veštine. Evo nekoliko jednostavnih vežbi:

1. Promena akorda: Vežbajte prelazak između dva akorda sve dok ne postane glatko i bez oklevanja.

2. Sviranje skala: Odsvirajte C-dur skalu napred i nazad, prvo polako, a onda povećavajte brzinu dok ne postignete fluidnost.

3. Prstena vežba: Postavite prste na svaku žicu i vežbajte sviranje individualnih nota sa jasnim tonom.

Pored ovih vežbi, preporučujemo i korišćenje metronoma kako biste razvili osećaj za ritam. Metronom je uređaj koji proizvodi redovne, ritmičke zvukove koji vam pomažu da ostanete u tempu dok vežbate.

Saveti za vežbanje sviranja gitare

Kada započnete sa vežbanjem sviranja gitare, važno je postaviti realne ciljeve i održavati rutinu. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da ostanete na pravom putu:

 • Redovnost pre kvantiteta: Čak i kratke, ali redovne vežbe su bolje od dugih, nepravilnih sesija. Pokušajte da vežbate svaki dan, bar 15-30 minuta.
 • Postavljanje ciljeva: Odredite šta želite postići svakom vežbom, bilo da je to savladavanje novog akorda ili poboljšanje prelaza između akorda.
 • Snimanje vašeg sviranja: Ovo vam može pomoći da čujete gde grešite i pratite vaš napredak.
 • Pauze su važne: Ako osetite umor ili frustraciju, napravite pauzu. Vežbanje treba da bude ugodno, ne izvor stresa.

Svaki početak je težak, ali ne dozvolite da vas to obeshrabri. Sviranje gitare je veština koja dolazi sa vremenom i praksom.

Kako se svira gitara – Dodatni resursi

Da biste produbili svoje znanje i veštine, postoji mnogo resursa koje možete istražiti. Ovde su neki od njih:

 • Aplikacije za učenje gitare: Postoje brojne aplikacije koje nude interaktivne lekcije i tutorijale.
 • YouTube tutorijali: Nađite pouzdane kanale koji nude besplatne lekcije za početnike.
 • Knjige i metodi za gitaru: Proučite metode koje nude poznati gitaristi i pedagozi.
 • Online kursevi: Možete se prijaviti za online kurseve koji nude strukturiran pristup učenju.
 • Pridružite se zajednici: Forumi i online grupe su odličan način da dobijete podršku, razmenite iskustva i učite od drugih.

Korišćenjem ovih resursa, moći ćete da dodatno poboljšate svoje veštine i produbite svoje razumevanje muzike. Sviranje gitare je putovanje koje nikada ne prestaje, a ovi alati će vam pomoći da ostanete na putu uspeha.

Sada kada ste upoznati sa osnovama sviranja gitare, vreme je da uzmete svoj instrument u ruke i započnete svoju muzičku avanturu. Ne zaboravite da je strpljenje ključno i da svaka veština zahteva vreme da se usavrši. Sviranje gitare je putovanje koje može obogatiti vaš život na mnoge načine, od opuštanja i izražavanja sebe, do deljenja muzike sa drugima i možda čak i nastupanja.

Mi verujemo u vas i znamo da možete postići sve što ste zacrtali. Kako nauciti da sviras gitaru nije samo stvar prakse, već i strasti i ljubavi prema muzici. Neka vam svaki akord koji odsvirate bude korak bliže cilju koji ste sebi postavili.

Svirajte, istražujte i uživajte u svakoj noti na putu ka muzičkom majstorstvu!

Osnovna oprema za gitariste

Da bi vaše iskustvo sviranja gitare bilo što bolje i udobnije, potrebno je da imate odgovarajuću opremu. Evo liste neophodnih dodataka koji će vam pomoći da zaštitite vaš instrument, da vežbate efikasnije i da svirate sa više uživanja:

 • Stalak za gitaru: Ovo je neizbežan deo opreme jer omogućava da sigurno odložite vašu gitaru kada je ne koristite. Stalak štiti gitaru od potencijalnih oštećenja i uvek je čini dostupnom za vaše vežbanje.
 • Torbe za gitaru: Bez obzira da li idete na čas, nastup ili samo želite da ponesete gitaru na piknik, torba za gitaru će je zaštititi od vremenskih neprilika i udaraca. Torbe sa postavom pružaju dodatnu zaštitu i lakši su za nošenje.
 • Kaiševi za gitaru: Kais vam omogućava da svirate stojeći i olakšava držanje gitare. Postoji mnogo različitih stilova i dizajna, tako da možete izabrati kais koji najviše odgovara vašem stilu i potrebama.
 • Žice za gitaru: Dobro je imati na lageru rezervne žice, jer one mogu puknuti tokom sviranja ili s vremenom izgubiti svoj ton. Izbor žica zavisi od vrste gitare i ličnih preferencija u zvuku.

Ne zaboravite i na manju opremu koja može biti izuzetno korisna, kao što su:

 • Trzalice: One dolaze u različitim debljinama i materijalima, a omogućavaju vam da eksperimentišete sa različitim zvucima.
 • Štimer: Precizno naštimovane žice su ključne za dobar zvuk vaše gitare, stoga elektronski štimer treba da bude deo vaše standardne opreme.
 • Metronom: Kao što smo već spomenuli, metronom je odličan alat za razvijanje osećaja za ritam.
 • Kapodaster: Omogućava vam da brzo promenite visinu tona vaše gitare bez potrebe za preštimovanjem.

Investiranjem u ovu osnovnu opremu, postavljate temelje za uspešno i zadovoljavajuće iskustvo sviranja gitare.