Blog

Akustična i klasična gitara, osnovne razlike

akusticna i klasicna gitara

Dok akustična i klasična gitara vizuelno izgledaju slično, sa konstrukcijom koja uključuje šest žica štimovanih EHGDAE, otvor za zvuk i telo, mnoge od ovih sličnosti funkcionišu drugačije. Pre nego što zaronite u sviranje ili kupovinu klasične gitare, evo nekoliko ključnih razlika koje treba da imate na umu.

Akusticna i klasicna gitara, osnovne razlike
Akusticna i klasicna gitara, vrat

Vrat: Standardna klasična gitara ima širi i duži vrat od akustične gitare i uglavnom se žica okida prstima, tj. noktima desne ruke. Kod akustične je zastupljenija trzalica. Manja širina vrata i kraći razmak između žica je čine lakšom za sviranje. Klasične gitare obično nemaju markere na fretbordu ali imaju sa strane. Akustična gitara ima najčešću širinu nuta od 43mm dok klasična ima 52mm. Naravno česti su izuzeci.

Bridge: Na standardnoj klasičnoj gitari koristi se klasičan most. Žice su pletene tj. vezane oko mosta kako se ne bi izvukle, slično kao za ukulele. Nasuprot tome, most na akustičnoj gitari ima pinove koji bezbedno drže žice (sa burencetom).

Akusticna i klasicna gitara, bridge
Akusticna i klasicna gitara, civije

Čivije: Mehanika čivija za podešavanje na klasičnoj gitari je različita od onih na akustičnoj gitari. Obično, na klasičnoj gitari, čivija za podešavanje je napravljena od metala presvučenog plastikom, dok je na akustičnoj gitari osovina čivija za podešavanje napravljena od metala. Prečnik osovine kod klasičnih gitara je veći nego kod akustara.

Žice: Konačna razlika između akustične i klasične gitare su žice. Klasične gitare koriste najlonske žice za razliku od čeličnih žica na akustičnoj gitari. Odatle dolaze glavne razlike i u zvuku. Najlonske žice su mnogo deblje i proizvode mekši zvuk od čeličnih žica, mekše su na dodir i imaju plastični osećaj, što ih čini idealnim za početnike. Iako bi najlonske žice mogle biti lakše za sviranje i za ruke bez žuljeva, zvuk koji stvaraju nije tako uobičajen. Ako volite špansku, flamenko ili klasičnu muziku, ovaj tip zvuka se može postići klasičnom gitarom. Ali većina modernih rok, folk, bluz i kantri izvođača koristi akustičnu gitaru. Čelične žice na akustičnoj gitari proizvode jak, oštar zvuk koji rezonuje više od klasične gitare. Ove žice su tanje, što ih čini izuzetno sličnim žicama električne gitare, a istovremeno su nešto oštrije na prstima.

Akusticna i klasicna gitara, zice

VAŽNO!! Česta greška koja se javlja kod vlasnika gitara i početnika je da stavljaju metalne žice na klasičnu gitaru. Postoji velika verovatnoća za oštećenje gitare usled naprezanja žica koje je mnogo veće kod metalnih. Uglavnom se vrat iskrivi, pukne ili se bridge bukvalno iščupa iz tela.

Za sve savete u vezi sa opremom za gitrare, pitajte Đuru 064 1771910.