Blog

Kako naštimovati gitaru

stimovanje gitare
Stimovanje gitare

Postoji nekoliko različitih načina za štimovanja gitare, a najpopularniji je šablon ‘standardnog podešavanja’. U standardnom štimovanju gitare, note gitare, od najdeblje do najtanje, su: E, A, D, G, H, E. Na glavi gitare su čivije koje možete da okrećete. Svaka žica gitare je pričvršćena za sopstvenu čiviju čijim okretanjem se menja visina na koju je podešena žica gitare.

Elektronski štimeri gitare su najbolja opcija. Brzi su i precizni. Interfejs svih tjunera je uglavnom isti. Postoje različite vrste elektronskih štimera:

Štimeri zasnovani na vibracijama se kače za glavu gitare. Većina podrazumevano automatski detektuje žice, ali nekim štimerima treba ručno odrediti koju žicu želite da podesite. Oscilirajućom ‘iglom’ će vam pokazati koliko ste udaljeni od note. Kada je nota usklađena igla se nalazi tačno u sredini. Ako je igla na levoj strani, to govori da je nota preniska a ako je na desnoj strani, nota je previsoka i previše „oštra“. Okrenite čiviju u jednom smeru, okinite žicu i pratitie kuda je igla otišla. Ako ide ka sredini, nastavite da okrećete u istom smeru. Ako igla ide od sredine, okrećite čiviju u suprotnom smeru. Važno je da budete sigurni da je štimer podešen da ‘sluša’ upravo onu žicu koju podešavate, jer u suprotnom možete preterati sa zatezanjem žice i ona će pući. Dok štimujete, okidajte žice često. Što više vaša gitara odzvoni neku notu, štimer je lakše čuje. Idealno je otprilike jednom u sekundi.

Tuning gitare
Stimovanje gitare

Kod štimera uz pomoć mikrofona, mikrofon mora jasno da čuje gitaru. Ako u prostoriji ima druge muzike (ili zvuka sa TV-a, razgovora), učiniće ga nepreciznim. Možete ih koristiti za sve akustične gitare, a ako ima džek ulaz možete ga koristiti i za električne gitare. Kao i kod štimera zasnovanih na vibracijama, i ovi ponekad automatski detektuju žice, ali u zavisnosti od vašeg modela možda ćete morati ručno da izaberete žicu.

Za većinu modernih učenika koji žele da sviraju gitaru, aplikacije za pametne telefone su odlična jeftina polazna tačka kada uče kako pravilno da štimuju gitaru.

Gitare su osetljivije nego što većina ljudi shvata, pa evo nekoliko saveta.

Štimujte gitaru svaki put kada svirate i neka vam to posatane rutina. Naročito ako ste početnik, vaše uši neće moći da razaznaju da li je vaša gitara i koliko raštimovana.

Držite gitaru dalje od vrućih mesta. Temperatura utiče na osobine drveta. Držite je dalje od sunca i van vašeg automobila po vrućem danu. Nikada je ne naslanjajte na radijator ili bilo koji drugi izvor toplote. Takođe, držite gitaru dalje i od hladnih mesta. Ne ostavljajte je u autu preko noći. Čuvajte gitaru negde na suvom mestu. Dalje od radijatora, klima uređaja i vlažnih uslova.

Lagano olabavite žice pre skladištenja ili transporta jer joj tako omogućavate da se bori sa promenama vlažnosti i temperature.

Stimovanje gitare

Dešava se da i samo sviranje uzrokuje raštimavanje od stalnog pritiska prstima. Trudite se da redovno menjate žice gitare. Prljave, korodirane i prenategnute žice postaju lomljive i teže ih je podesiti. Takođe zvuče užasno! Menjajte žice svakih 6-8 nedelja zavisno naravno od toga koliko svirate.

Za sve savete u vezi sa opremom za gitrare, pitajte Đuru 064 1771910.