Blog

Zašto je važna klupica za nogu?

Ako ste videli klasičnog gitaristu kako nastupa, postoji velika šansa da ste ga videli kako koristi klupicu ili oslonac da podupre nogu. Ovo je suštinski deo njegovog kompleta opreme. Klupice nude nekoliko značajnih prednosti koje mogu poboljšati vaše sviranje i produžiti vreme sviranja.

Pomaže u ispravljanju držanja

Posedovanje oslonca za nogu omogućava gitaristi da dođe u optimalnu poziciju za sviranje. Naravno, možete i bez klupice da oslonite gitaru na nogu, što je sasvim u redu za opušteno sviranje. Međutim, to nije najbolji stav za klasične gitariste jer to zapravo otežava preciznost. Da biste podesili visinu i ugao držanja gitare, najverovatnije biste morali da prebacite levu nogu preko desne, ili biste morali da imate jednu nogu na prstima, a to je definitivno manje udobno i stabilno.

Oslanjanje noge na klupicu promeniće ugao vrata i staviće zglobove ruke u bolji i udobniji položaj za sviranje i efikasnije će stabilizovati gitaru u odnosu na telo.Takođe bi trebalo da vas podstakne da sedite uspravno. Cilj dobrog držanja tokom sviranja je da vam pruži najveći opseg pokreta uz minimalnu napetost tela. Klupica za nogu je posebno korisna za gitariste koji sviraju duže vreme, jer pomaže u smanjenju opterećenja na leđima, ramenima i zglobovima.

guitar footrest stool

Pomoći će vam da zvučite bolje

Kao što je pomenuto, ne samo da se ugao vrata menja sa klupicom, već će se blago promeniti i ugao podlaktice i zgloba ruke. Iako može izgledati beznačajno, zapravo nije, a dobra klupica za nogu je jeftin način da napravite ogromnu razliku.

Ruka kojom okidate žice ima ključnu ulogu u proizvodnji tona i jačine zvuka; ugao zgloba ruke menja način na koji prsti udaraju o žicu, što će pozitivno ili negativno uticati na jasnoću vaših tonova, u zavisnosti od toga da li ste u pravom položaju ili ne. Ova stabilnost može doprineti poboljšanoj kontroli nad vašim instrumentom i olakšati precizne pokrete prstiju.

Sa pravilnim pozicioniranjem zgloba ruke, smanjićete napetost i umor što može pomoći u sprečavanju povreda kao što su karpalni tunel i povrede od ponavljajućih naprezanja. Trudite se da sprečite potencijalne povrede jer će vam to pomoći da svirate duže, a svi ti sati vežbanja će stvoriti odlične rezultate.

Dobra klupica za nogu će vas poštedeti bola u rukama i leđima i omogućiti da svirate bolje, a podesive metalne klupice, će vam praktično trajati zauvek!

Za sve savete u vezi sa opremom za gitrare, pitajte Đuru 064 1771910.